tirsdag 2. september 2008

One night in heaven


Manchester City har alltid levd i skyggen av storebror United, først og fremst i forhold til suksess og dernest til antall kroner og øre på bok. Men det endret seg fullstendig i går kveld da kongefamilien i de Forente Arabiske Emirater kjøpte opp klubben, frontet av en multibillionær kjent som Abu Dhabis svar på Donald Trump.

I dag våknet City opp som den desidert rikeste klubben i Manchester - og kanskje verden. Et gjennomlysende eksempel på klubbens plutselige riksmannsstatus er innkjøpet av Robinho for drøye 360 millioner kroner i tolvte time, rett foran nesen på Roman Abramovitsj og Chelsea. Den tidligere statsministeren i Thailand, Thaksin Shinawatra, har alltid vært en kontroversiell eier siden overtakelsen i fjor sommer, men nå har han altså solgt klubben til Abu Dhabi United Group (Adug).

Som et resultat
av oppkjøpet kan City-fans forvente seg tidenes pengeinvestering i britisk fotball, noe som trolig emulerer milliardene som Abramovitsj kom med i 2004 - og vel så det. Allerede kan vi se konturene av den enorme, nærmest helt latterlige pengesekken som Mark Hughes nå forvalter. For i går kveld var det drømmenes teater på the City of Manchester Stadium, med opptil £100m i forskjellige bud på spillere. Klubben lykkes med Robinho, men var akkurat litt for sene for Dimitar Berbatov, som sluttførte overgangen til Man Utd for £30m.

Så hvem er
denne multibillionæren? Man Citys nye klubbeier heter Sulaiman al-Fahim, en 31-år gammel eiendomsmogul som for tiden er rangert som nummer 16 på listen over de 100 mest innflytelsesrike araberne i verden av Arabian Business Magazine. Og formuen? Vel, den er visstnok over 10 ganger så stor som en viss russer bosatt i South Kensington.

I går kveld fornektet al-Fahim at det var hans personlige formue som finansierte overtakelsen. I stedet ble det uttalt at han representerte kongefamilien i de Forente Arabiske Emirater, hvis mål for oppkjøptet er å etablere City blant fotballens verdenselite. Skulle dette vise seg å stemme kan Mark Hughes glede seg over å trene verdens desidert rikeste klubb.

Oppkjøpet har kostet
rundt £210m og sletter all gjeld i Citys navn. For første gang har Chelsea tapt en budrunde for en spiller. For første gang har milliardene til Abramovitsj blitt satt på sidelinjen. Og for første gang topper City listen over verdens rikeste fotballklubber.

Noen som plutselig
fikk veldig lyst til å se Man City ta i mot Chelsea 13. september?

3 kommentarer:

  1. Premier League - fotballens såpeopera!

    SvarSlett
  2. Pengegaloppen fortsetter,men denne meningsløse maktdemonstrasjonen fra styrtrike investorer,dreper hele sjarmen med spillet. Fotballen er i ferd med å råtne på rot. Se forøvrig bloggen min om fotballens tvilsomme rollemodeller på: www.sevallson.blogspot.com

    SvarSlett
  3. Ja, det er definitivt skadelig for spillet. Fotballen kunne vært foruten dette, samtidig som det kanskje kan minimalisere de enorme forskjellene mellom topp fire-klubbene i England og resten av røkla.

    SvarSlett

Ris, ros? Reaksjon?