fredag 14. november 2008

Grusomheter vi alle elsker


Masseslagsmål på fotballbanen. Røde kort. Stygge taklinger.
Og skader.


De fleste fotballsupportere enten elsker eller hater når det skjer, spesielt med eget lag. Selvom vi er moralsk forpliktet til å nærmest kategorisk fordømme all vold, farlige taklinger og albuer er det noe som fortsatt gjør at entusiasmen håpefullt bruser hver eneste gang en spiller blir taklet unødvendig hardt eller stygt. Innerst inne vet man at det innebærer suspensjoner, skader og bøter i all flerfoldighet. Men så lenge det forekommer i en kamp hvor man er en såkalt 'nøytral' supporter er det helt i orden.

1. Chile-Italia, VM 1962

En av de verste episodene verdensfotballen noensinne har sett er fra VM i 1962. Vertsnasjonen Chile tar imot Italia, og allerede etter fem minutter braker det løs. Kampen har i etterkant blitt kalt 'The Battle of Santiago', inspirert av den mildt sagt sjokkerte reporteren fra BBC.



2. Kamerun-Argentina, VM 1994

Benjamin Massing er sikkert ukjent for de aller fleste. Men han er imidlertid husket for et tvilsomt rødt kort fra åpningskampen mot Argentina i VM i Italia 1990. Claudio Caniggia går på et fantastisk løp fra egen halvdel; blir forsøkt kvestet to ganger, før Massing slakter ham i det som er av historiens mest overlagte drapssforsøk.



3. Er ikke lett å være dommer

Av og til blir også dommere frustrert. Ja, dommere. Vanligvis er reaksjonen en usedvanlig lav list med en påfølgende myriade av gule og røde kort i alle retninger, men denne gangen hadde dommeren rett og slett fått nok. Og tok saken i egne hender. Etter å ha utvist spilleren. Hvis noen vet hvor og når dette er fra mottas det med takk!



4. Galskap fra Argentina

Latinske sjeler har som regel lett for å boble over. Men disse scenene fra Buenos Aires er vel litt i overkant? Det (for meg) ukjente motstanderlaget ser tilsynelatende ut til å feire seieren i det dommeren blåser av kampen. Boca Juniors-keeperen er ikke akkurat fornøyd med det, og hamrer løs på alt han ser - tett etterfulgt av et hinsides kaos.



5. Chelsea-Man Utd, Premier League, 2007

Etter fjorårets storkamp mellom Chelsea og Man Utd på Stamford Bridge skulle Patrice Evra og en rekke andre United-spillere ut på gressteppet for å varme ned. Etter en frustrert aften i London var ikke den franske backen akkurat mottakelig for rasistisk hets fra Chelsea banemannskap...



6. Bare for å ta den helt ut..

En samling av verdens verste taklinger og slåsskamper fra fotballens verden. Latterlig moro. Eller, unnskyld, herr Moral! Jeg mener, eh, tragisk.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Ris, ros? Reaksjon?