tirsdag 11. november 2008

Verdens dyreste fotballspiller?


I 1972 toppet Sir Elton John listene over hele verden med singelen ‘Rocket Man’ fra albumet Honky Châteu. Låten ble skrevet av engelskmannens samarbeidspartner Bernie Taupin, og beskriver en astronauts følelser i det han forlater familien for å reise til Mars. For mange er denne pop-balladen en eneste stor metafor på Sir Eltons grunnpreg i følelseslivet. For meg derimot, er det en surrealistisk, vakker og nærmest episk link til livshistorien om en kortvokst fotballspiller fra provinsen Santa Fe i nord-østlige Argentina.

Javier Alejandro Mascherano ble født 8. juni 1984, og har siden debuten for River Plate og det påfølgende U-20 VM i 2003 etablert seg som en verdensstjerne. Og det i ekte rakettfart. i 2004 vant midtbanekrigeren den argentinske eliteserien, noe som medførte kvalifikasjon til Sør-Amerikas svar på Champions League - Copa Libertadores. River tok seg helt til semi-finalen men måtte gi tapt for erkerivalen Boca Juniors på straffer.

Allerede på dette tidspunktet ble flere heftige bud fra klubber som Real Madrid og Deportivo de La Coruña fakset over til klubbkontoret i Buenos Aires, men ledelsen i River krevde i følge rapporter ‘altfor mye’ for den kommende stjernen. Etter prøve-VM i Tyskland 2005 skulle imidlertid Mascherano få sin etterlengte overgang, dog til Corinthians og brasiliansk Série A.

"Diego Maradona var klar i sitt valg: Javier Mascherano er den nye landslagskapteinen for Argentina"


Den 170 cm høye ‘rakettmannen’ fikk tidlig en krasjlanding i nabolandet. For etter kun ni kamper måtte Mascherano ut med skade, noe som holdt ham ute av spill i over et halvt år. I løpet av sommeren 2006 ble han linket med de fleste europeiske toppklubber, og selvom han selv ønsket seg til Barcelona skulle all spekulasjon vise seg å kulminere i tidenes transferoverraskelse.

For lille West Ham United sendte sjokkbølger utover hele fotballverden ved å signere både Mascherano og Carlos Tevez. Det var selvsagt ugler i mosen. Kia Joorochiban, en iransk businessmann med base i London, var på samme tidspunkt i ferd med å sluttføre overtakelsen av klubben gjennom det FTSE-registrerte selskapet Media Sports Investment (MSI). Det skulle vise seg at det samme selskapet eide rettighetene til spillerne (dette ble senere tilbakevist, og i etterkant av disputten viser det seg at det var Global Soccer Agencies og Mystere Services som faktisk eide spillerne).


Klubbkjøpet ble raskt lagt på is, men låneavtalen fra Corinthians for Mascherano og Tevez til West Ham ble derimot fullført. En uavhengig, FIFA-designert kommisjon igangsatte en etterforskning av omstendighetene rundt overgangen, noe som ikke akkurat forbedret tilværelsen til argentinerne i London. Mens spillerne råtnet på benk og reservelag skulle West Ham under ledelsen av Alan Pardew synke helt ned til nedrykkssonen.

Store spørsmålstegn ble stilt ovenfor Joorochiban og West Ham, mens andre klubber med delikat griskhet fulgte situasjonen tett. Mascherano hadde det svært tøft i sitt nye hjemland, og landslagssamlingene med Argentina fremsto derfor mer og mer som et eneste stort fristed for ham. Siden OL-gullet i 2004 med U23-troppen og sølvmedaljen i Copa América senere det året har Mascherano stort sett vært fast på midtbanen for A-landslaget. Under VM i Tyskland 2006 spilte han hvert eneste minutt, og ble i likhet med de overnevnte turneringene kåret til landets beste spiller.

På tampen av sommeren 2006 mottok West Ham et lånetilbud fra Liverpool, men i henhold til FIFA-reglementet kunne overgangen ikke gjennomføres ettersom ‘en spiller kan ikke spille for mer enn to klubber i hvert kalenderår’. De røde bestemte seg for å prøve på nytt rett før transfer deadline 31. januar 2007, og denne gangen ble søknaden godtatt av FIFA.

"Mascherano har kostet svimlende 1 340 000 000 milliarder norske kroner i sum for alle involverte parter"


Mascherano har siden spilt seg inn på Liverpools midtbane, og er for mange verdens beste defensive anker. Etter at Diego Maradona tok over sjefsstolen for det argentinske landslaget har Mascherano også blitt valgt som kaptein, noe som testamenterer rakettkarrieren til 24-åringen fra Santa Fe.

Et annet interessant faktum er at Mascherano sannsynligvis er verdens dyreste fotballspiller etter at West Ham ble funnet skyldig under B13-paragrafen i Premier Leagues regelverk - en paragraf som omfatter ulovligheten rund tredjeparts-eierskap. Ikke bare måtte klubben betale 60 millioner kroner i bot, men i etterkant av dommen blir West Ham nå også saksøkt av Sheffield United, Wigan og Reading etter at de holdt seg med sterk medvirkning av en spiller uten lovlig lisens (Carlos Tevez).

Skulle de tre klubbene lykkes med erstatningskravet må The Hammers ut med drøye milliarden i kompensasjonsutbetalinger, noe som med stor sikkerhet sender West Ham ned flerfoldige divisjoner ettersom eierne aldri kommer til å klare et slikt krav. Legger man så til de 200 millionene som Liverpool betalte til Global Soccer Agencies og Mystere Services for Mascherano, i tillegg til de 80 millionene fra overgangen til Corinthians og West Hams opprinnelige bot, ender man opp med en totalsum på svimlende 1 340 000 000 NOK.

Inntil 5. november i år har Sir Elton John alltid hatt en sterk relasjon til fotballen med sitt livslange engasjement i Watford, men det er selvsagt utenkelig at den legendariske musikeren skulle ha dedisert låten sin som moralsk støtte for klubbens heistilværelse nedover det engelske divisjonssystemet. Javier Mascherano er og blir en av verdens fremste utøvere av spillet vi alle elsker, og vil for alltid bli husket som fotballens ‘Rocket Man’. Amen.

7 kommentarer:

  1. Verdens beste defensive libero! Spot on!

    SvarSlett
  2. Jaaaaaavieeeer Maaaascheraaaaaaano! Jaaaaaavieeeer Maaaascheraaaaaaano! Jaaaaaavieeeer Maaaascheraaaaaaano!Jaaaaaavieeeer Maaaascheraaaaaaano! Jaaaaaavieeeer Maaaascheraaaaaaano! Jaaaaaavieeeer Maaaascheraaaaaaano!

    SvarSlett
  3. hehe! Jaaaaaaaavieeeeeer Mascheraaaaaaaaanoooo!

    SvarSlett
  4. det riktige blir vel: verdens dyreste fotballspiller? altså med spørsmålstegn..?

    SvarSlett
  5. du bare driter i michael carrick eller owen hargreaves altså? hva med michael essien?

    SvarSlett

Ris, ros? Reaksjon?